Britské oživenie v nedohľadne

Bank of England znížila svoju prognózu hospodárskeho rastu pre Veľkú Britániu z 0,8 % (predpovedaných v máji) na 0 %. Britská ekonomika je sklamaním už posledné dva roky, avšak oživenie stále neprichádza. Guvernér Bank of England situáciu prirovnal k zjazdu na divokej vode, kde sa na Veľkú Britániu stále valia búrkové mraky z eurozóny. Ako dodáva, „Na rozdiel od olympionikov, ktorí nás posledné dva týždne tešia, naša ekonomika ešte stále plnú kondíciu nedosiahla“.

Úroková sadzba sa meniť nebude

Pokiaľ ide o úrokové sadzby, ktoré sú v súčasnej dobe na historickom minime 0,5 %, guvernér Bank of England uviedol, že ani prípadné ďalšie zníženie o štvrť percentuálneho bodu by nemalo vplyv na to, či by došlo, alebo nedošlo k oživeniu. Avšak na druhej strane by mohlo dôsť k poškodeniu niektorých finančných inštitúcii, ako sú stavebné sporiteľne a preto by bolo zníženie skôr kontraproduktívne, ako prínosné.

John Longworth (na snímke), generálny riaditeľ britskej obchodnej komory, ktorá zastupuje malé a stredné podniky po celej krajine, uviedol, že vláda by mohla robiť viac pre podporu hospodárskeho rastu. „Podniky veria vo svoje schopnosti, avšak majú strach o celé hospodárstvo a krízu v eurozóne,“ uviedol Longworth.

Podľa neho je jednou z kľúčových úloh vlády a Bank of England budovať dôveru podnikov v to, že firmy, ktoré majú dostatok peňazí môžu skutočne začať investovať a rast ekonomiky čoskoro príde.

Recesia sa prehlbuje

Recesia vo Veľkej Británii sa v mesiacoch apríl-jún prehĺbila, keď ekonomika v tomto období klesla o 0,7 %. Išlo o väčší pokles ako sa očakávalo a nasledoval po prepade o 0,3 % v prvých troch mesiacoch roka 2012.

Výbor pre menovú politiku aj naďalej pokračuje vo svojom programe kvantitatívneho uvoľňovania (QE), v rámci ktorého sa do bankového systému pumpujú nové peniaze. Cieľom je podporiť poskytovanie úverov a tým zvýšiť rast hospodárstva. V júli bol tento program rozšírený o ďalších 50 miliárd, pričom celková hodnota programu QE je aktuálne až 375  miliárd libier.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre