Taliani sa potia od začiatku týždňa. Majú sa prečo!

Zdá sa, že tento týždeň nie je pre Talianov tým najšťastnejším. Včera ratingová agentúra Standard & Poor´s zhoršila hodnotenie 15 talianskym bankám, vrátane veľkých hráčov ako UniCredit a Intesa SanPaolo. Obe inštitúcie už prišli o rating vo februári, kedy S&P znížila hodnotenie až 34 talianskym bankám. Agentúra varuje, že Taliansku hrozí zhoršenie ekonomickej situácie.

Chorá ekonomika

Dnes sa o ďalší taliansky smútok postaral tamojší štatistický úrad (ISTAT). Hospodárstvo Talianska opäť pokleslo, a to už štvrtý krát za sebou. Ako v utorok ISTAT oznámil, talianska ekonomika v 2. štvrťroku poklesla o 0,7 %. V prvom kvartáli sa hospodárstvo zúžilo až o 0,8 %. Tretia najväčšia ekonomika v únii v medziročnom porovnaní poklesla o 2,5 %.

Je to už niekoľko rokov, čo sa táto krajina radí k najpomalšie rastúcim ekonomikám v Európe. Verejný dlh tu dosahuje 123 % HDP, pričom viac v únii má už len Grécko. Vysoké zadlženie a hospodárske problémy sa odrážajú aj na výnosnosti talianskych dlhopisov, ktorá pri 10 –ročných bondoch prekročila 6 %. Výnosnosť na podobnej úrovni musia platiť aj talianske firmy.

Viacero pesimistických scenárov pre tento rok počíta s tým, že aj naďalej bude klesať talianska výroba. Odhad Medzinárodného menového fondu (MMF) hovorí, že talianska ekonomika v tomto roku poklesne o 2 %. Priemyselný zväz Confindustria si myslí, že hospodárstvo čaká pokles až o 2,4 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Taliani maju aspon velku mieru uspor a neziju na dlh ako v Grecku..ak sa im to ale vymkne spod kontroly tak tato krajina moze este narobit rozruch..pre mna je ale vacsim rizikom Espana..