Dusno na trhu hier. Žaloba proti žalobe!

Chorľavejúci špecialista na on-line hry – americká spoločnosť Zynga, má ďalší problém. Tvorca známeho Farmvillu čelí žalobe od giganta na hernom trhu, firmy Electronic Arts (EA). Obvinenie znie jasne: Nová on-line hra od Zyngy – „Ville“, je kópiou klasickej hry od EA – The Sims.

Na trhu hier to vrie, konkurencia narastá a nikto nikomu nič nedaruje. Starí hráči, ku ktorým patrí aj EA, tým mladším doslova znepríjemňujú život. Niet sa čomu diviť. Hry zadarmo, ktoré mladučké firmy ponúkajú, ukrajujú zo zárobkov veľkých korporácií. Electronic Arts sa rozhodol s tým niečo spraviť, a tak klasickú hru „The Sims“ ponúka aj na Facebooku.

Na modrej sociálnej sieti je ale najväčším developerom Zynga. Jej manažér sa proti žalobe ohradzuje (ako inak) žalobou. EA totiž viní, že ich „Simcity Social“ je kópiou ich hry „Cityville“.

Prišiel na psa mráz

Mladá spoločnosť zo San Francisca sa preslávila najmä hrou Farmwille, potom nasledovala hra CityVille, CastleVille a najnovšie žalobou atakovaná hra „Ville“. Obchodný model Zyngy je jednoduchý: Hry sú ponúkané zadarmo, platí sa len za určité druhy staktov, napr. traktorov, nábytku atď.. Tento model priniesol Zynge mnohé úspechy, no v poslednom období to začalo škrípať. Aj keď sa hrá čoraz viac ľudí, neochota platiť silnie.

Posledné hospodárske výsledky spoločnosti výrazne sklamali, keď za 2. kvartál vykázala stratu až 23 miliónov dolárov. Nešťastná situácia sa odráža aj pri akciách spoločnosti, ktoré si jedným ťahom odpísali 40 %. Akcie, ktoré sa emitovali po 10 dolárov teraz kúpite za 2,72 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre