Obama nám stále vyvoláva. Prečo sa o nás zaujíma?

Biely dom je celé týždne v úzkom kontakte s Európou. Telefónne rozhovory medzi Washingtonom, Frankfurtom, Parížom a Berlínom, sú doslova na dennom poriadku.

Zdá sa, že americkému prezidentovi, Barackovi Obamovi (na snímke), nestačí ani to. Len nedávno vyslal do Európy svojho ministra financií – Timothyho Geithnera, aby sa zišiel s nemeckým ministrom financií v jeho letnom sídle. Po tom, čo Geithnera privítal Wolfgang Schäuble, Američan namieril na stretnutie s prezidentom Európskej centrálnej banky (ECB), Mariom Draghim.

Euro, len sa nezrúť

Nad tým, prečo sa Biely dom tak intenzívne zaujíma o Európsku úniu (EÚ), sa netreba špeciálne zamýšľať. Barack Obama si jednoducho zakladá na tom, aby EÚ prijala správne rozhodnutia pre záchranu eura. Ak sa totiž zrúti eurozóna, Spojené štáty sa nevyhnú recesií a Barack sa môže pripravovať na 100 %-nú prehru v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

Už teraz je medzi Obamom a jeho najväčším súperom (Mitt Romney) veľmi tesný rozdiel. V siedmich národných prieskumoch zverejnených od 9. júla je Obama vo výhode v priemere o 1,1  percentuálneho bodu. A je to práve ekonomika, ktorá je v amerických voľbách dominantnou témou.

[poll id=”12″]

 

„Nebezpečné“ prepojenie

Aj Paul Krugman, nositeľ Nobelovej ceny píše, že šance Obamovho znovuzvolenia ležia v rukách Európanov. Škrípanie v eurozóne preto prináša do Bieleho domu veľkú dávku nervozity. Niet sa prečo diviť. EÚ je nielen najdôležitejším obchodným partnerom USA, ale aj druhým najväčším exportným trhom USA. Finančné trhy tieto kontinenty „nebezpečne“ spájajú.

Akékoľvek vyhrotenie situácie v Európe, dá poriadnu facku krehkému ekonomickému rastu USA. Už teraz je zjavné, že americká ekonomika pritláča na brzdu. V 2. štvrťroku 2012 rástla o 1,5 %, kým ešte v 1. kvartáli hospodársky rast predstavoval 2 %. Zázračné uzdravenie eurozóny by nepomohlo len nám, ale aj kandidujúcemu Obamovi.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre