Výroba na celom svete sa prepadá

Čísla neveštia nič dobré. Americký spracovateľský priemysel znížil svoj rast už druhý mesiac v rade. Výrobný sektor vo Veľkej Británii sa prepadáva najrýchlejším tempom za viac ako tri roky a taktiež výstup továrni v eurozóne padá najrýchlejším tempom za tri roky. Najpomalší rast za osem mesiacov zaznamenáva tiež Čína.

Spomaľuje celý svet

ISM index obchodných manažérov v USA je  momentálne na úrovni 49,8 bodu, pričom čísla pod 50 predstavujú kontrakciu. Americká ekonomika v druhom štvrťroku 2012 spomalila svoj rast, zatiaľ čo Veľká Británia a väčšina eurozóny je už v recesií. Spomaleniu čelí aj Čína a to kvôli oslabeniu globálneho dopytu po jej tovaroch a rastúcej inflácii.

Vo Veľkej Británii index nákupných manažérov vo výrobe klesol minulý mesiac na 45,4 bodu z revidovanej hodnoty 48,4 bodov za jún. Prieskum tak isto ukázal veľký pokles exportných zákaziek pre výrobcov, ktorý prepadol najostrejšie od februára 2009.

Slabota aj v Nemecku

Index PMI zostavovaný spoločnosťou Markit pre 17 krajín, ktoré používajú euro, klesol zo 45,1 bodov v júni na najnovších 44 bodov. Jedno z najhorších čísel dosiahla európska priemyselná veľmoc Nemecko. Aj výrobná činnosť v druhej najväčšej ekonomike sveta – Číne v júli klesla na 50,1 bodov. Továrenská produkcia tu síce aj naďalej rastie, ale nové zákazky (vrátane tých exportných) podľa oficiálnych údajov klesli v júli viac ako počas júna.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre