Nokia opäť v strate

Nokia zaznamenala za druhý kvartál tohto roka stratu 1,41 miliardy eur a stále stráca trhový podiel voči svojim hlavným konkurentom ako je Samsung či Apple. Tržby Nokie klesli o 19 % na 7,54 miliardy eur, pričom tržby v segmente smartphonov klesli až o priepastných 34 % na 1,54 miliardy eur. Nokia je popredným svetovým výrobcom mobilných telefónov viac ako desať rokov, avšak už dlhšie obdobie čelí silnej konkurencii. Generálny riaditeľ Nokie sa vyjadril, že spoločnosť čelí „väčším konkurenčným výzvam, ako sa očakávalo“.

Spoločnosť uviedla, že sa jej v súlade s prognózami podarilo predať štyri milióny smartphonov „Lumi“, ktoré disponujú softvérom Microsoft Windows. Celkový počet predaných smartphonov však predstavuje 10,2 miliónov kusov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej o 39 %. Minulý týždeň sa spoločnosť rozhodla pre rázny krok, keď v USA znížila cenu pri svojom vlajkovom produkte Lumi 900 na polovicu, a tým sa snaží poraziť konkurenčné produkty Samsungu a Apple.

Akcie rástli

Akcie spoločnosti Nokia aj napriek výsledkom vzrástli, keďže čísla neboli také zlé, ako sa očakávalo a investorov potešila tiež správa, že spoločnosti sa v priebehu troch mesiacov podarilo dosiahnuť lepšiu úroveň cash flow.

Nick Dillon, analytik spoločnosti Ovum uviedol : „Po zdanlivo nekonečnom období zlých správ, tieto výsledky konečne ponúkajú záblesk nádeje pre Nokiu.“ „Spoločnosti sa od posledného štvrťroku podarilo zdvojnásobiť predaj zariadení Lumi – ak bude možné tento impulz udržať, môže to byť cesta k uzdraveniu.“

Akcie Nokie uzatvárali štvrtkové obchodovanie so ziskom 6,94 % na úrovni 1,85 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre