Microsoft prvýkrát v histórii dosiahol stratu

Gigant IT priemyslu, spoločnosť Microsoft dosiahla v druhom štvrťroku 2012 svoju historicky prvú stratu. Strata prišla po tom, čo Microsoft odpísal 6,2 miliardy dolárov, čo predstavuje hodnota spoločnosti aQuantive, ktorú Microsoft kúpil pred niekoľkými rokmi.

Ide o internetovú reklamnú agentúru, ktorá mala Microsoftu pomôcť zvýšiť tržby. Za toto obdobie mu však nedokázala priniesť požadované úžitky, ale práve naopak, kúpa sa ukázala ako veľmi nevýhodná, a preto sa rozhodol celú jej hodnotu odpísať.

Práve tento krok viedol k tomu, že spoločnosť dosiahla v druhom štvrťroku tohto roka stratu 492 miliónov dolárov, v porovnaní so ziskom 5,9 miliardy v rovnakom období pred rokom. Spoločnosť pritom nedosiahla stratu od svojho vstupu na burzu v roku 1986.

Microsoftu sa inak darí…

Microsoftu sa však darí v iných oblastiach. A to aj napriek miernemu poklesu popularity svojho operačného systému Windows, ktorý ovláda trh s osobnými počítačmi. Za obdobie od začiatku apríla do konca júna vzrástli prijmi spoločnosti o 4 % na 18,06 miliardy dolárov.

S výnimkou odpisov aktív a pozdržaním niektorých príjmov, ktoré súvisia s príchodom nového systému Windows 8, by zisky boli vyššie ako očakávali analytici. Akcie reagovali po oznámení informácií rastom o 1,6 %.

Microsoft hovorí, že aktuálne pripravovaný nový systém Windows 8, ktorého príchod je naplánovaný na 26. októbra tohto roku, prinesie najvýraznejší redizajn za posledných 10 rokov.

Dôležité je, že nový systém umožní pohodlnú prácu aj na tabletoch, ktoré sú spolu so smartphonmi najrýchlejšie rastúcim IT trhom.

Microsoft tiež prinesie svoj vlastný tablet „Suface“. Len tento týždeň Microsoft predstavil tak isto novú verziu svojho balíka Office, ktorý ponesie názov Office 2013 a príchod sa očakáva v budúcom roku.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre