Menšie tržby, no väčší zárobok: IBM

Americký technologický koncern IBM ťaží z rastúceho dopytu po svojich softvérových službách. Aj napriek slabším tržbám v 2. kvartáli, bol zisk spoločnosti v tomto období o 5,9 % vyšší než v rovnakom čase pred rokom. Druhokvartálový zárobok tak predstavuje 3,88 miliárd dolárov. Ako technologická spoločnosť v stredu informovala, tržby zaznamenali pokles o 3,3 % na 25,78 miliárd dolárov.

PC-segment ochabuje

Pokles predaja bol citeľný najmä v oblasti počítačových systémov a technológií, kde sa tržby prepadli o 9 %. Nielen IBM, ale aj iné technologické spoločnosti trpia v dôsledku oslabeného dopytu po počítačoch, ktoré čoraz viac vytláča trh tabletov a smartfónov.

Aj keď IBM svoju divíziu osobných počítačov pred niekoľkými rokmi predalo, stále sa zameriava na veľké sálové systémy a lukratívne softvérové služby. Ako tvrdí súčasný riaditeľ IBM, Ginny Rometti, práve softvérové podnikanie by sa malo v budúcnosti výrazne rozšíriť. Tržby v oblasti softvérového riešenia sa v 2. štvrťroku takmer nezmenili.

Štvrťročný zisk spoločnosti tak pokoril očakávania analytikov. Celoročná predpoveď vzrástla na 14,40 dolárov/akciu, kým predošlá prognóza hovorila o 14,27 USD/akciu. Akcie IBM si v po-burzovom obchodovaní pridávali +2,7 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre