Banky chcú s Ficom vybabrať. Ten im posiela odpoveď!

Dnes 18. júla 2012 sa konala 16. schôdza vlády, na ktorej sa okrem iného preberali aj otázky slovenského bankového sektora. Ako na následnej tlačovej konferencii oznámil predseda vlády Róbert Fico, banky sa jednoducho musia podieľať na konsolidácii verejných financií!

Podľa všetkého sa banky rozhodli s Ficom vybabrať, keď aktuálne avizovali zvyšovanie bankových poplatkov. Ihneď sa ale objavili názory, že za navršovaním bankových poplatkov stojí vyšší bankový odvod, proti ktorému sa bankové domy ohradzujú. Staré pravidlo, že všetko nakoniec „zlizne“ daňový poplatník, sa začalo opäť plne uplatňovať. Fico sa ale nedá a posiela komerčným bankám odpoveď.

Pokuty až do výšky 660 tisíc eur

Ako dnes premiér spolu s ministrom financií, P. Kažimírom oznámil, Ministerstvo financií SR predloží osobitný návrh zákona pre systémovú ochranu spotrebiteľa na finančnom trhu, ktorý má byť reakciou na to, že bankový sektor si bude stále nahrádzať straty prostredníctvom zvyšovania bankových poplatkov. Ustanovenie tak bude zakazovať prenášať bremeno bánk do poplatkov.

Fico dodáva, že ak dôjde k porušeniu tohto ustanovenia, bankám hrozia pokuty až do výšky 660 tisíc eur. Či k navršovaniu poplatkov v tomto zmysle došlo, má dokázať nezávislý regulátor, čiže Národná banka Slovenska (NBS).

Vláda tiež oznámila rozšírenie služieb Štátnej pokladnice, kam by svoje účty z komerčných bánk mali previesť štátne inštitúcie. K nim patrí Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) či Lesy SR.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Nech má názor aký chce, za tým, že banky zvyšujú poplatky sú vo veľkej miere aj samotní ľudia (klienti bánk) a ich konzervatizmus. Práve kvôli nemu si banky môžu dovoliť poplatky bez problémov zvyšovať. Klienti totiž takmer vôbec nemenia, aj keď sa im poplatky zvyšujú a pritom zrušenie účtu je podľa zákona platného takmer tri roky raz za rok zadarmo. Keby začali klienti dostatočne reagovať nemuseli by sme byť svedkami až takéhoto “extra” voľného zhoršovania podmienok, cez vyššie poplatky. 

takze by si jednoducho nosil peniaze vo vreckach? :-) ..ale pravda, treba im to dat pocitit aj zo spodu

To som svojím príspevkom vôbec nemal na mysli. Myslel som na zmenu bánk. V súčastnosti, keď banka zdvíha poplatky klienti nereagujú a povedzme si pravdu, ani reálne nerozmýšľajú, že banku zmenia. Následne na to (kedže klienti nereagujú dvíhajú poplatky aj ďalšie banky). Môj názor je, že keby ľudia banky častejšie menili, nedovolili by si banky dvíhanie poplatkov v takom rozsahu a konečne by začala v bankom trhu na Slovensku fungovať aká taká konkurencia (lebo to čo tu máme teraz za dobre fungujúcu konkurenciu označiť nejde ani náhodou).

Nedá sa ani kam presunúť :// je to z horšieho do horšieho..asi si dám bankový produkt za euro :))))))))))

Niekto, kto reálne porovnáva toto nepovie. Samozrejme, žiadna banka ti nedá ideálne podmienky, ale také rozdiely, aby sa pri výbere oplatilo zamyslieť si myslím sú! A hej, “AK” je Váš zárobok na úrovni minimálnej mzdy a “AK” ten zákon nakoniec bude schválený – čo ešte nie je, tak potom môžete skúsiť ten euro-vý :)

oponent, teraz hovoríš o rozdieloch a ze sa da porovnat a pred chvilou si pisal ze tu nie je ziadna konkurencia..sa rozhodni s kym bankujes

Vybrať sa dá aj keď je “konkurencia” taká aká je. Pokiaľ by však platilo to čo som písal vyššie, by sa konkurencia ukázala skutočne ako účinná. Je rozdiel vyberať si z XY zlých ponúk (aj tam sa ale dá vybrať tá “menej” zlá) a z XY nazvime to “normálnych” ponúk.

Banky vzdy nejako vykluckuju…je to dlhodoby suboj politikov a bankarov..som zvedavy ked budem vyberat kartou..ci neodpadnem :-))