Holandsko je ďalším trezorom pre investorov

Krízové časy dodali bezpečným prístavom ešte väčší význam. Bezrizikové investície z učebníc, vládne dlhopisy, sa začínajú meniť na smrteľné aktíva, a tak sa začínajú hľadať nové možnosti, kam na desať zámkov zatrezorovať svoj kapitál!

Status bezpečného útočiska získalo aj Holandsko, ktoré doslova a do písmena profituje z aktuálnych problémov v eurozóne.

Krajina si v pondelok na peňažnom trhu cez pokladničné poukážky požičala 2,4 miliárd eur. Aj keď si peniaze požičiavalo Holandsko, úroky musia platiť veritelia. Nezvyčajné, ale je to tak! Priemerný výnos jednoročných dlhových papierov Holandska dosiahol mínus 0,041 %, takže krajina od investorov zinkasovala prémiu.

Vyhrocujúce sa dlhové problémy spôsobujú, že investori opúšťajú rizikové investície a vyberajú si kríze odolné aktíva. Presne k takým patria aj holandské, no i nemecké a dánske dlhopisy. Čo viac dodať. Kým sa jedna časť morduje s krízou a úrokmi nad 6 %, druhá na kríze „zarába“.

Strach investorov pridáva na sile aj dánskej korune, ktorá sa nevie striasť svojho posilnenia. Situácia je tu taká vážna, že niektorí počítajú s tým, že centrálna banka naviaže dánsku korunu na euro. Jednou z možností, ako oslabiť silnú korunu, je aj zavedenie zápornej úrokovej sadzby. Centrálna banka v Dánsku túto možnosť nevylučuje!

Čítaj viac: Bezpečné Dánsko má švajčiarske problémy

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre