Krízu môže zastaviť len Európska centrálna banka, tvrdí MMF

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzýva Európsku centrálnu banku (ECB), aby v boji s krízou aj naďalej využívala uvoľnenú menovú politiku a netradičné opatrenia. „Podpora  politiky peňazí a likvidity je naďalej rozhodujúca“, tvrdí aktualizácia globálnej finančnej správy MMF, ktorá bola v pondelok predstavená vo Washingtone. Podľa ekonómov MMF,  len ECB disponuje prostriedkami na to, aby zastavila vyhrocovanie dlhovej krízy.

ECB sa 5. júla rozhodla pre zníženie hlavnej refinančnej sadzby na rekordné minimum 0,75 %, čo je už tretie zníženie, odkedy do funkcie prezidenta ECB nastúpil Talian Mario Draghi.

Likvidita proti kríze

Ako sme nedávno informovali, bojovať s krízou sa v posledných týždňoch rozhodlo viacero svetových centrálnych bánk. Na masívnejšie uvoľnenie menovej politiky pristúpila aj britská centrálna banka (Bank of England), ktorá sa rozhodla rozšíriť svoj program nákupu dlhopisov o ďalších 50 miliárd libier.

K opätovnému znižovaniu úrokových sadzieb sa priklonila aj čínska centrálna banka, ktorá upravila refinančnú úrokovú sadzbu na aktuálnych 6 %. Prekvapenie prišlo aj z Kórejskej republiky, kde znižovanie sadzieb nikto nečakal.  Bank of Korea orezala hlavnú refinančnú sadzbu z pôvodných 3 ,25 % na novú úroveň 3 %.

Ako MMF ďalej uvádza, urýchlené by malo byť aj budovanie spoločného bankového dohľadu, aby sa z prostriedkov Európskeho trvalého mechanizmu (ESM) mohli banky refinancovať priamo. Ako fond tvrdí, kríza zďaleka nekončí. Môže za to rastúci tlak na finančných trhoch a zhoršené vyhliadky hospodárskeho rastu!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

osobne si myslim, ze je tu stale priestor pre menovu politiku ECBčky. Mozno by to nemusela robit prave cez refinancnu sadzbu – skor by som podporil este viac nakup dlhopisov na sekundarnom trhu..nizke sadzby a lacne peniaze pre banky nic neznamenaju, ked im tie uvery nema kto platit.. jednoducho to zamrza

Presne tak! jednoducho sa tento európsky model líši od toho amerického – peniaze sa do ekonomiky posúvajú cez malé a stredné podnikanie a obyvateľstvo kde bohužial aj ostávajú..obratka peňazí je nulová :-// Treba radikálnejšiu menovú politiku 

Bankový dohľad, potom banková únia a europsky štat? dakujem, neprosím