Slovinsko sa zaobíde bez pomoci. Vďaka úsporám!

Slovinsko nebude pre svoje banky potrebovať pomoc od veriteľskej trojky, zloženej z Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.  V stredu v Maribore to oznámil slovinský premiér Janez Jansa. Ako Jansa tvrdí, prijatý úsporný balík toto nebezpečenstvo dočasne odstránil.

S úsporným programom sa spája najmä krátenie miezd vo verejnom sektore, nakoľko chce vláda skresať rozpočtový deficit pre tento rok na 4 %. Ešte minulý rok bol deficit štátneho rozpočtu na úrovni 6,4 %.

Niekto s injekciou, niekto bez

Rovnako ako Španielsko, aj Slovinsko sužujú problémy bánk. Krajina musí zozbierať veľký objem prostriedkov na ich stabilizáciu. Pre existenčne ohrozenú najväčšiu banku Slovinska, Nova Ljubljanska Banka (NLB), štát vyhradil prostredníctvom dvoch fondov 383 miliónov eur.

V problémoch sa zviecha aj druhá najväčšia banka – Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), ktorá sa teraz musí zaobísť bez štátnej finančnej injekcie. „Naše stanovisko ku NKBM je jasné: „Štát banku zachráni len v tom najhoršom prípade, keď dôjde k ohrozeniu vkladov či bankového systému“, povedal slovinský minister financií, Janez Sustersic.

Čo si myslíte?

[poll id=”15″]

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre