Bankový škandál v Británii

Po rekordnom treste pre britskú banku Barclays sa jej predseda predstavenstva, Marcus Agius (na snímke), rozhodol odstúpiť. Veľkobanka sa podľa všetkého snažila manipulovať úrokové sadzby na medzibankovom trhu, za čo dostala rekordnú pokutu vo výške 290 miliónov libier (cca 345 miliónov eur).

Tento škandál opäť vyvoláva tlak na reformy britského bankového sektora. Už v najbližších dňoch by malo dôjsť k preskúmaniu bankových dokumentov. Regulačné úrady budú zisťovať, či došlo k manipulácii s medzibankovou úrokovou sadzbou LIBOR (London Interbank Offered Rate). „Chceme zabezpečiť, aby sa nič podobné nezopakovalo“, uviedol britský premiér David Cameron. Británia by mala mať jedny z najtvrdších pravidiel pre finančné inštitúcie. Bankári, ktorí sa zachovajú nefér, by za to mali niesť zodpovednosť.

Odstupujúci Marcus Agius je považovaný za jednu z najdôležitejších postáv britskej finančnej scény. V pondelok tiež odstúpil z funkcie šéfa britského bankového dohľadu. Finančná verejnosť tlačí aj na rezignáciu generálneho riaditeľa Barclays, ktorým je Bob Diamond.

Podozrivých je viacero

Odhalený „bankoškandál“ týmto nekončí. Okrem britskej Barclays  je podozrivých viacero bánk z USA a Európy, ako napríklad nemecká Deutsche Bank či švajčiarska UBS. Tieto inštitúcie údajne ovplyvňovali sadzby Libor a taktiež Euribor v rokoch 2005 – 2009.

Čo je LIBOR?  – (London Interbank Offered Rate) ide o sadzbu, za ktorú si banky navzájom požičiavajú krátkodobé zdroje na medzibankovom trhu, pri LIBOR konkrétne v Londýne. Kolaterálom takejto požičky sú cenné papiere v hodnote 350 miliónov dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre