Európske akcie zasiahnuté obavami o ďalší vývoj v eurozóne

Španielske a talianske akcie kvôli obavám, že Európskej únii sa na tohto týždňovom summite opäť nepodarí dohodnúť a podporiť tak euro, prudko klesli. Ich hlavné indexy uzatvárali s prepadom približne 4 %.

Španielsky premiér vyzval, aby boli na summite Európskej únie vo štvrtok rozptýlené pochybnosti o eure. Pokles bol podporený aj správami agentúry Reuters, ktorá hlásil, že ratingovka Moody’s plánuje zníženie ratingu španielskych bánk.

Už skôr prišli informácie, že Španielsko oficiálne požiadalo o záchranný úver pre svoj bankový sektor. Krajiny eurozóny sa dohodli, že sú ochotné požičať až 100 miliárd eur. V požiadavke Španielska zatiaľ žiadne konkrétne údaje uvedené neboli, aj napriek tomu, že nezávislé audity minulý týždeň ukázali, že banky by na stabilizáciu potrebovali až 62 miliárd eur.

Negatívny vývoj sme mohli vidieť v celej Európe. Francúzsky CAC 40 stratil 2,2 %, nemecký DAX 1,9 %, zatiaľ čo taliansky index poklesol až o 4 %.

Problém menom Cyprus

V znamení problémov, ktorým Európa čelí sa niesla aj ďalšia informácia. Ďalšia krajina, ktorá už tiež formálne požiadala o pomoc z európskych inštitúcii je Cyprus. Účelom požadovanej pomoci je vysporiadať sa s rizikami, ktoré ohrozujú cyperskú ekonomiku. Ide najmä o tie, ktoré vyplývajú z finančného sektora krajiny. Tri najväčšie banky na Cypre sú totiž silne vystavené problémom Grécka. Cypru bol navyše znížený rating na úroveň, ktorá znamená, že požičiavanie na medzinárodných  trhoch by bolo prakticky nemožné.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre