Volám sa Rapanos a som nový grécky minister financií

V tomto príspevku si priblížime človeka, ktorý prevzal moc nad ostro sledovaným rezortom financií Grécka Novým gréckym ministrom financií sa stal Vassilis Rapanos, 65 ročný ekonóm a  technokrat orientovaný viac vľavo. V čase, keď iní odchádzajú do dôchodku, sa Rapanos chytá najťažšej práce svojho života.

Čerstvý minister disponuje viacerými skúsenosťami v oblasti financií a ekonomiky. Popri Bank of Greece viedol aj telekomunikačný koncern OTE a bol tiež šéfom gréckeho združenia bánk.

Skúsenosti aj s politikou

Nováčikom však nie je ani v politike.  Rapanos predsedoval poradnej rade na ministerstve financií i hospodárstva a taktiež bol poradcom bývalého premiéra Kostasa Simitisa. Navyše reprezentoval Grécko v OECD a Európskej únii – má tak skúsenosti, ktoré sa mu onedlho zídu pri rokovaniach s veriteľskou Trojkou (ECB, EÚ a MMF) o novej pomoci pre svoju krajinu. Tento vysoký a chudý muž je totiž považovaný za silného vyjednávača.

Plusom vo funkcií ministra môže byť aj jeho povaha, keďže je na rozdiel od svojho predchodcu Venizelosa považovaný za skromného a diplomatického človeka.

Čo ho čaká?

Rapanos má pred sebou množstvo zložitých úloh. Okrem presadenia drastických úspor sa musí tiež vysporiadať s gréckymi bankami, ktoré by sa po okresaní gréckeho dlhu mali miliardovo rekapitalizovať.  Samozrejme, nový minister financií tu bude musieť preukázať svoju nezávislosť, keďže ešte nedávno boli bankári jeho stáli kolegovia.

Už v najbližších dňoch budeme vidieť, ako sa jeho diplomatické a vyjednávačské schopnosti prejavia na novom poste ministra financií!

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre