Raketový výstrel európskych akcií

Priam raketovo vystrelili dnešné akciové kurzy v Európe.  Výnosnosť 10-ročných dlhopisov Španielska dnes dosiahla 7,062 %, čo je výrazne menej než včera, kedy bola výnosnosť rekordne vysoko na  7,285 %.

Aj keď ide stále o kritické čísla, napätie na trhoch povolilo. Španielsky akciový index rastiek 16:40 o 1,88 %, viac ako 3 percentá si pridáva akciový index z Talianska – FTSE ITALIA.

V zelenom aj Wall Street

V zelenom je aj Wall Street. Hlavný index Dow Jones Industrial si pripisuje  0,84 %, technologický index Nasdaq rastie o viac ako jedno percento.

Graf: Dnešný vývoj talianskeho akciového indexu FTSE ITALIA

Čakanie na FED

Aj vzhľadom na nepriaznivý vývoj indikátora ZEW, si akcie v Nemecku či vo Francúzsku pripisujú zisky.  Nemecký index DAX 30 rastie o 1,60 %, parížsky CAC 40 posilňuje o 1,08 %. Obchodníci sa tiež domnievajú, že na zajtrajšom zasadnutí menového výboru Federálneho rezervného systému (FED), môže centrálna banka USA prikročiť k stimulačným opatreniam.

Potešil tiež nárast stavebných povolení v USA za mesiac máj. Kým v apríli ich bolo na ročnej báze 723 tisíc, v máji ich počet dosahuje 780 tisíc. Analytici predpokladali rast na 730 tisíc povolení.

Na burze v USA vynikajú akcie Oracle. Dôvodom sú oznámené hospodárske výsledky spoločnosti za 4. kvartál, podľa ktorých rástli tržby aj zisk. Akcie Oracle rastú o viac ako 5 %.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre