Drachma by bola peklom!

Mám strach, strach z lietania, hovorí výslužilý zubár z Grécka. Ako tvrdí, od 30. rokov nevstúpil na palubu lietadla. Tentokrát ho však premohol ešte väčší strach – strach z návratu gréckej drachmy, ktorý ho donútil opäť letieť. Letel totiž do Ženevy, aby si vo švajčiarskej banke mohol otvoriť účet. Až po tomto kroku 68-ročný Grék tvrdí: Teraz sa mi veľmi uľavilo. Moje peniaze sú v bezpečí a môj strach z lietania zmizol“.

Hyperinflácia či úvery so 40 %-ným úrokom

Ako varuje vodca strany Nová demokracia – Antonis Samaras, drachma by bola peklo. Prieskumy tvrdia,  že 8 z 10 Grékov si chce aj naďalej ponechať euro. Niet preto divu, že sa v gréckych novinách denne objavujú katastrofické  scenáre, týkajúce sa návratu drachmy:  Hyperinflácia by znížila kúpnu silu v priebehu niekoľkých mesiacov, doviezlo by sa oveľa menej tovarov a úrokové sadzby by vystrelili na 30 či 40 % – akoby ste potom splácali dom?

Holé účty

Strach, že sa drachma po dnešných voľbách vráti,  núti Grékov k bankomatom, aby doslova vybrakovali svoje účty. Za tento týždeň si Gréci zo svojich účtov vybrali cca 100 – 500 miliónov eur. Aj množstvo firiem ukladá svoje úspory do zahraničia. Na istotu vsádzajú aj drobní grécki sporitelia, ktorí hromadia hotovosť.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre