Megainvestor nepovažuje nemecké dlhopisy za bezpečné

Grécke voľby a k tomu problémy Španielska  či Talianska. Hrozby sa hromadia a investori svoj kapitál skrývajú pod nemecké dlhopisy, čo sa odráža na ich rekordne nízkej výnosnosti.

Bezpečný prístav či posledná bašta stability! Aj takéto prívlastky si vyslúžili nemecké bondy. Dopyt po nich je tak vysoký, že Nemci si len nedávno požičali tak povediac „zadarmo“.

Hrozbou sú nemecké záruky

Aj o to je prekvapujúcejšie vyhlásenie fondu Pimco, ktorý k nemeckým dlhopisom až tak neinklinuje. Dôvod? Strach z dlhovej krízy. Berlín totiž sľúbil miliardy EUR na podporu svojich europartnerov, čím riziko nemeckých dlhových papierov narastá.

Je to tak – už v nedeľu sú v Grécku na pláne voľby, ktoré môžu rozhodnúť, či táto problémová krajina aj naďalej pobudne v menovej únii. Výstup Grékov by mal katastrofálne následky. Ako tiež uvádza americký prorok recesií, Nouriel Roubini, ľudia by začali masívne vyberať peniaze z bánk. Pokrivkávajúci bankový sektor v Španielsku by tak dostal poriadny úder!

Radšej mimo eurozónu

Fond uvádza, že radšej investuje do vysokokvalitných podnikových dlhopisov či dlhopisov mimo eurozónu. Ako Pimco tvrdí, je jasné, že Nemecko nie je imúnne voči kríze eura. Ak krajiny ako Grécko a Portugalsko prestanú splácať svoje záväzky voči záchrannému fondu, Nemecku hrozia miliardové straty. Pikantné na tom všetkom je, že Pimco je vlastne dcérou nemeckého poisťovateľa Allianz !

Pomaly ale isto začína rásť aj výnosnosť nemeckých bondov: V stredu vzrástla výnosnosť 10-ročných dlhopisov na úroveň 1,530 %, kým ešte 1. júna predstavovala 1,127 %.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre