Koho by volili Gréci? Aktuálne prieskumy!

Ako informuje prieskum novín „Ta Nea“, volebným víťazom v nadchádzajúcich gréckych voľbách (17. júna) by sa stala strana Nová demokracia, ktorá by získala 26,1 %. Strana radikálnej ľavice – Syriza, by získala 23,6 %. Ako uvádza prieskum, treťou najsilnejšou stranou by sa stala strana gréckych socialistov – PASOK.

Iný výsledok ponúka prieskum novín „Kathimerini“ a rozhlasovej stanice Skai, v ktorom by Syriza získala až 31,5 %, Nová demokracia 25,5 % a socialisti PASOK 13,5 %. Tak či onak, každý prieskum má niečo spoločné – ani podľa jedného by žiadna strana neutvorila vládu. Zdá sa tak, že voľby neprinesú nič nové a vláda sa bude zostavovať veľmi ťažko (ak sa vôbec zostaví).

Grécki voliči pristúpia k volebným urnám 17. júna, čo je za dobré dva týždne. V posledných voľbách nastala patová situácia, keď sa konzervatívnej strane Nová demokracia a socialistom nepodarilo utvoriť „proeurópsky“ orientovanú vládu. K nadpolovičnej väčšine im chýbali len dve kreslá!

Druhou najsilnejšou stranou v predchádzajúcich voľbách sa stala Syriza, ktorú vedie už známy Alexis Tsipras (na snímke vľavo). S vodcom Syriza však odmieta vládnuť aj Nová demokracia aj Pasok, nakoľko strana nechce podporiť úsporný program, ktorý je záväzkom voči pomoci medzinárodných veriteľov.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre