Ceny ropy na 17-mesačných minimách

Ceny ropy z obáv o spomaľovanie ekonomického rastu v Číne klesli na 98,06 dolárov, čo je jej najnižšia hodnota za posledných 17 mesiacov. Aj ropa WTI klesla v piatok na začiatku obchodovania o 1,4 % na 82 dolárov, neskôr jej cena vzrástla na 84,30 dolárov za barel. Ropa Brent sa neskôr počas obchodovania dostala tak isto späť hore na 99,76 dolárov, ale stále je viac ako 25 % pod svojim vrcholom z marca.

Najväčší svetový vývozca ropy, Saudská Arábia, začala v júli znižovať svoj vývoz. Počas posledného roka čerpala denne viac ako 9,6 miliónov barelov ropy, a to z obáv, že zvýšené napätie na Strednom východe by mohlo narušiť globálne dodávky. Na svojom vrchole v apríli 2011 sa americká ropa WTI obchodovala za takmer 114 dolárov za barel. Snahou Saudskej Arábie bolo znížiť cenu na cca 100 dolárov.

Medvedí trh

Pokles o viac ako 20 % zo svojho maxima je často definovaný ako medvedí trh. Prudký obrat vo vývoji cien ropy sa v posledných mesiacoch odráža tiež v ďalších komoditách.

Cena striebra klesla o 23 % a cena platiny zaznamenala tiež pokles a to o 17 % na 1427 dolárov. Zlato ako tradičné bezpečné útočisko pre útek investorov od volatilných akciových trhov a a krehkých bánk si počínalo lepšie. Kleslo o 14 % na 1594,70 dolárov.

Cenu základných kovov ako je meď, používaných v stavebných odvetviach, zasiahol pokles vládnych výdavkov a realitný trh po celom svete. Cena za posledný rok klesla z takmer 10 000 dolárov na aktuálnu hodnotu okolo 7 000 dolárov.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre