Počet nezamestnaných v Španielsku klesol

Počet ľudí hľadajúcich si prácu v Španielsku klesol v máji druhý mesiac v rade a to na 4,71 miliónov nezamestnaných. Ministerstvo práce uviedlo, že počet ľudí, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti klesol o 30 113, čo predstavuje 0,63 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. V marci dosiahol počet uchádzačov o zamestnanie rekordných 4,75 milióna. Podľa údajov zverejnených minulý týždeň je miera nezamestnanosti v Španielsku 24,3 %, čo je najviac v eurozóne. Na ročnej báze sa počet ľudí hľadajúcich prácu zvýšil v máji o 524 463, čiže 12,5 %.

POTREBNÉ, ALE NEPOPULÁRNE OPATRENIA

„Ocitáme sa v druhej fáze recesie, ktorá aj keď nie je tak brutálna a hlboká ako prvá, má negatívny vplyv na zamestnanosť”, uviedol aj napriek poslednému miernemu zlepšeniu španielsky minister financií Engrácie Hidalgo. Španielska vláda realizuje rad reforiem trhu práce a pokúša sa znížiť nezamestnanosť. Okrem iného aj znižovanie odstupného a obmedzovania mzdovej inflácie spojenej so zvyšujúcimi sa platmi. Tieto opatrenia sa však ukázali byť ako veľmi nepopulárne medzi odbormi, či zamestnancami.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre