Čína nie je India a India nie je Čína. Zvyknime si!

Autoritatívna Čína verzus demokratická India. Aj keď sú tieto ázijské krajiny geograficky blízke, vnútorne sa líšia. Odborníci sa domnievajú, že superčínsky ekonomický rast nemôže trvať večne, pokiaľ krajina neprikročí k reformám a naďalej bude nastolená vláda jednej strany. Výhrou nie je ani naivná demokracia v Indii, aj keď umožňuje inováciu a pokrok.

Aj keď si India od demokracie veľa sľubuje, hospodársky či sociálne za Čínou zaostáva. Nie však úplne, India má „robustnejších“ miliardárov.

Čítaj:  Čo sa stalo s Indiou? 

Aj keď je Čína socialistickou krajinou, po troch desaťročiach štátneho kapitalizmu sa v Číne dramaticky navýšila príjmová nerovnosť. Hodnota Gini koeficientu je v Číne na úrovni 41,5, pričom v Indií činí Gini koeficient hodnotu 36,8 (0=absolútna rovnosť). V USA je hodnota koeficientu 40,8 a v Nemecku 28,3.

Čo sa však týka rozšírenosti chudoby, Indii veru nie je čo závidieť. Až 41,6 % Indov žije z 1,25 dolára na deň. V Číne tento pomer predstavuje 15,9 % (cez 200 miliónovo Číňanov), čo je výrazne menej.

Indickí superboháči

India je však známa svojimi superboháčmi. Na zozname Forbes magazínu je 48 indických miliardárov, čo je polovica z 95 čínskych miliardárov. Pri ich pomere k hrubému domácemu produktu (HDP), je podiel Indie v porovnaní s Čínou dvojnásobný. „Miliardársky koeficient“ Indie je tak na rovnakej úrovni so Spojenými štátmi.

Navyše sú indickí miliardári bohatší ako tí čínsky. Najbohatším Indom je Mukes Ambani s majetkom 22,3 miliárd dolárov. Najbohatším Číňanom (vlastník vyhľadávača Baidu) je Robin Li, ktorého majetok sa odhaduje na 10,2 miliárd dolárov.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre