Týždeň na finančných trhoch: Padli akcie, euro aj zlato

Uplynulý  týždeň sa finančné trhy skôr triasli ako usmievali. Potešením môže byť padajúca cena ropy, ktorá sa podpíše pod nízke ceny nafty a benzínu. Ropa ale nemá inú možnosť. Zásob je dostatok a dopyt v dôsledku globálneho ochladenia slabne. V týždennom merítku si ropa Brent odpísala 4,31 %.

O úder pod pás finančných trhov sa postaral politický chaos v Grécku. Už je týždeň po voľbách a Grécko je stále bez vlády. Ani socialistovi Venizelosovi sa nepodarilo zostaviť koalíciu a tak je pravdepodobné, že Gréci budú opäť voliť. Eurozóna je nepokojná, pretože sa Grécko čoraz viac približuje k bankrotu.

Čítaj: Bude eurozóna bez Grékov?

O napätie v európskej menovej únií sa aj naďalej stará problémové Španielsko. Achillovou pätou sú španielske banky, ktoré sa podľa všetkého nezaobídu bez štátnej pomoci. Tento týždeň bola zoštátnená 4. najväčšia španielska banka – Bankia ( viac ). Situácia je zlá, podľa odhadov je z celkového objemu úverov 320 miliárd eur až 180 mld. eur toxických! Vláda však upokojuje – podľa slov španielskeho premiéra Mariana Rajoya, urobí vláda všetko preto, aby sa situácia na chorľavom bankovom trhu stabilizovala.

Padli akcie, euro aj zlato

S rastúcimi problémami sa znižuje chuť k riziku, a tak sa pochmurná nálada podpisuje pod straty na akciových či komoditných trhoch.

Frankfurtský index DAX si za celý týždeň odpísal takmer 4 percentá. Akciový index z Wall Street, Dow Jones Industrial strail 2,64 %, technologický Nasdaq 100 až 3,56 %.

Negatívny trend neodvrátil ani japonský index Nikke 225, ktorý si za posledný týždeň odpísal 1,81 %. Tratilo aj zlato a striebro, keď si žltý kov v týždennom pohľade odpísal takmer 3 percentá a striebro dokonca až 4 %.

Napätie v eurozóne stlačilo nado aj euro, ktoré oproti doláru oslabilo o 1,59 %. Kurz eura je tak 1,2919 dolárov. Euro si odpísalo aj voči britskej libre, keď týždňová strata predstavuje 1,28 percent.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre