Bude eurozóna bez Grékov?

Kto by to bol povedal, že nedávne voľby v Grécku spôsobia také komplikácie. Dokonca od nich záleží, či Gréci budú súčasťou európskeho menového priestoru. Ľudia v Grécku totiž volia strany, ktoré sú zamerané skôr anti-európsky ako strany, ktoré si za eurozónou pevne stoja. Čoraz viac sa v médiách skloňuje meno Alexis Tsiparas. Hovoríme o vodcovi strany radikálnej ľavice – Syriza, ktorá bola druhou najsilnejšou stranou v posledných voľbách. Zjednotená radikálna ľavica získala 16,78 %, čím jej patrí 52 parlamentných kresiel. A tu sa výrazne zamiešali politické karty.

Len 2 kreslá k úsporám

Tsiparas totiž požaduje, aby Grécko odstúpilo od podpísaného reformného a úsporného záväzku jeho krajiny. To je ale úplne v rozpore s cieľmi strany Nová demokracia a PASOK, ktoré vo voľbách obsadili prvé a tretie miesto. Strany získali spolu 149 kresiel, takže im chýbajú len 2 kreslá k absolútnej väčšine. Grécko je tak naďalej bez vlády, čo smeruje k novým voľbám. Strašiakom eurozóny sú prvé prieskumy po voľbách, v ktorých by Tsiparasova strana získala až 28 % (o 15 perc. bodov viac ako v posledných voľbách).

Grécko nechce sporiť. S eurom sa musí rozlúčiť!

Grécki obyvatelia tak vysielajú jasný signál, nechceme sporiť! Strana doteraz vládnucich socialistov PASOK utrpela výrazné straty hlasov, nakoľko to bola práve ona, ktorá stála pri prijatí drastických rozpočtových škrtov. Práve reformy a tvrdé škrty sú to, čo Grékom umožňuje čerpať pomoc od medzinárodných veriteľov (ECB, EÚ a MMF).  Ak by Grécko ovládli strany, ktoré sú proti úsporám, zrejme by medzinárodní veritelia pozastavili kohútik s peniazmi. Financovanie krajiny by sa zablokovalo a nasledoval by bankrot! Eurozóna by sa otriasla v základoch a euro by stratilo na dôvere.

(ne)rozumné riešenie?

Eurokomisár Oli Rehn uvádza, že výstup môže Grékom narobiť väčšie škody ako iným krajinám. Ani luxemburský premiér nie je nad výstupom Grékov nadšený: „Odchod Grékov z eurozóny sa mi nezdá ako rozumné riešenie“, hovorí premiér Luxemburska, Jean Claude Juncker. Uvidíme, ako dopadnú dnešné rozhovory medzi gréckym prezidentom a vodcami politických strán. Niektorí politologovia sú presvedčení, že Grécko neminú daľšie voľby. Tak či onak, verme, že ich rozhodnutia neublížia spoločnej európskej mene.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre