Bude sa YouTube zodpovedať za porušovanie autorských práv? Rozhodne súd.

Spor mediálneho giganta Viacom proti spoločnosti Google kvôli autorsky chráneným videám na YouTube sa možno opäť dostane na súd. Viacom obviňuje Google z „masívneho zámerného porušovania autorských práv“. V roku 2010 nižší súd zamietol miliardovú žalobu Viacomu proti Google, ktorý vlastní YouTube. Odvolací súd však uviedol, že rozsudok bol založený na omyle, nakoľko YouTube vedel o špecifických porušovaniach autorských práv.

Google prevzal YouTube v roku 2006 za 1,76 miliardy dolárov. Viacom je zas vlastníkom populárnych káblových kanálov ako MTV, Comedy Central a Nickelodeon. Viacom tvrdí, že „desiatky tisíc videí“ sú napriek autorským právam zverejnené na YouTube a Google o tom vie, avšak nič s tým nerobí. Google a YouTube tvrdia, že sú chránený zákonom „Digital Millennium Copyright Act“, podľa ktorého sú poskytovatelia chránený akýmsi „bezpečným prístavom“ kedy nie sú zodpovedný za to, čo presahuje možnosť kontroly z ich strany, nakoľko nemajú dostatočné informácie o konkrétnych údajných trestných činoch.

Súd v roku 2010 s tým súhlasil, avšak odvolací súd rozhodol o obnovení prípadu.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre