Investovať do vína sa teraz oplatí

Podľa niektorých vínnych maklérov je rok 2012 ten najlepší čas investovať do kvalitného vína od roku 2009. Jedným z tých, ktorí si to myslia je aj Jeremy Peacock, maklér Vin-X’s (tím maklérov sledujúcich a prinášajúcich informácie o investovaní do kvalitného vína).

Za rok 2011 sa podľa uznávaného indexu Liv-ex Fine Wine 100, sledujúceho mesačný cenový pohyb 100 najvyhľadávanejších vín, klesli ceny tohto odvetvia až o 15 percent. Začiatkom roka index začal pomaly smerovať nahor, v súčasnosti ceny stagnujú, no existuje niekoľko dôvodov, prečo môžeme považovať investovanie do vína v roku 2012 za výhodné.

 

                                                                                    Zdroj: Liv-ex.com

Vari najuznávanejšie meno sveta vína, Robert Parker ale i iní medzinárodne uznávaní znalci vín posilujú svojim hodnotením potenciál vín Bordeaux ročník 2009. Začiatkom marca ohodnotil Parker až 19 druhov vín Bordeaux 2009 na plných 100 bodov, čo sa len tak často nevidí. Medzi 19 najvyššie ocenených vín Bordeaxu 2009 patrili tieto:

Beausejour Duffau Lagarrosse, Bellevue Mondotte, Clinet, Clos Fourtet, Cos D’Estournel, Ducru Beaucaillou, L’Evangile, Haut Brion, Latour, Leoville Poyferre, La Mission Haut Brion, Mondotte, Montrose, Pavie, Petrus, Le Pin, Pontet Canet, Smith Haut Lafitte Rouge a Pape Clément Blanc.

Podľa  Peacocka (makléra  Vin-X’s) Parkerove najvyššie hodnotenia posunú ceny vína nahor. Ďalej hovorí, že po týchto vínach bude obrovský dopyt. Existuje totiž asi len 13 000 až 15 000 fliaš z týchto druhov vín a tak si zberatelia prídu určite na svoje. Peacock dodáva, že vína Bordeaux ročník 2009 sa stali najhodnotnejšími  v modernej dobe.

 

Komentáre