Priemysel v Brazílii, nezamestnanosť v Poľsku či inflácia v Thajsku

Aj v utorok bolo vyhlásených niekoľko makroekonomických údajov. Niektoré potešili, iné sklamali už niekoľkokrát po sebe.

Nezamestnaných v Španielsku pribúda

Situácia na španielskom trhu práce sa v marci zhoršila. Vyplýva to z utorkových údajov ministerstva práce v Španielsku. Počet nezamestnaných v Španielsku vzrástol na 4,75 miliónov. To je o 38 769 osôb viac ako v predchádzajúcom mesiaci.

Thajské ceny nad očakávania

Miera inflácie za marec sa v Thajsku nečakane navýšila. V utorok to oznámilo domáce ministerstvo obchodu. Index spotrebiteľských cien rástol o 3, 45 %  oproti marcu minulého roka. Ekonómovia počítali s infláciou na úrovni 3,2 %.

Ceny v OECD stagnovali

Tlak na ceny v krajinách OECD sa vo februári 2012 stabilizoval. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj to vyhlásila utorok. Znamená to, že miera inflácie zostala na rovnakej úrovni – 2,8 %. Zatiaľ čo rast cien energií sa zrýchlil, ročná miera inflácie u potravín sa spomalila.

Nezamestnanosť sa v Poľsku zvýšila

Miera nezamestnanosti v Poľsku rastie. Ako v utorok oznámila vláda, situácia na poľskom trhu práce sa vo februári 2012 zhoršuje. Miera nezamestnanosti tu vzrástla na 13,5 % z predošlých 13,2 % v januári. Počet nezamestnaných vzrástol na 2,16 miliónov. Mesiac predtým predstavoval tento počet 2,12 miliónov nezamestnaných.

Brazílsky priemysel vzrástol

Ako v utorok oznámil Štatistický úrad v Brazílii, priemyselná produkcia tu v mesiaci február rástla. Nárast vo februári predstavoval +1,3 %, kým v januári produkcia klesla o 1,5 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom pred rokom sa produkcia zmenšila o 3,9 %, píše sa v správe. Priemyselná produkcia tvorí na hrubom domácom produkte (HDP) Brazílie jednu tretinu.

 

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre