Tesco stráca svoju pozíciu na trhu

Kantara World panel – agentúra zaoberajúca sa prieskumom trhu oznámila, že podiel Tesca na trhu klesol medziročne o 0,4 % na hodnotu 30,2 %. Naproti tomu podiel Asda, ktorá patrí pod americkú firmu Wal Mart Stores Inc, vzrástol o 0,6 % na 17,9 %, čo odráža jeho plnú integráciu s obchodmi Netto, ktoré získali v minulom roku.

Tesco oznámilo prvý varovný signál ohľadom svojho zisku v januári a na začiatku tohto mesiaca, keď ukončilo svoju spoluprácu s britskou spoločnosťou CEO. Toto oznámenie prišlo 10 dní potom, keď Tesco predstavilo svoj program investovania do existujúcich i nových obchodov a zamestnalo 20 000 nových zamestnancov.

Rast tržieb spoločnosti Tesco počas 12 týždňov predstavoval  2,7 %, čo však zaostáva za rastom trhu o 4 %. Rast tržieb Asda dosiahol úroveň 7,8 %. Akcie spoločnosti Sainsbury – SBRY.L (tretí najväčší predstaviteľ potravinového reťazca vo Veľkej Británii) a spoločnosti Morrisona – MRW.L (potravinový reťazec v Británii) boli bez zmeny na úrovni 16,6 % a 12,3 %. Sainsbury sa podarilo minulý týždeň poraziť  prognózy tržieb za štvrtý štvrťrok. Celkový rast trhu – 4 % sa v poslednom období spomalil, keď klesol zo 4,5 % a nachádza sa pod úrovňou inflácie potravinového priemyslu s hodnotou 5.5 %. Zákazníci tak práve mohli vyťažiť z tejto situácie výhodnými nákupmi v jednotlivých obchodoch.

V utorok uviedla Konfederácia Britského Priemyslu (CBI) prieskum, podľa ktorého sa tržby potravinových predajcov nečakane ustálili, ale obchodníci aj naďalej varujú, že vysoké ceny palív a pomalý rast miezd predstavujú nepriaznivý vývoj do budúcnosti.

 

Zdieľať
Komentáre