Portugalcom ďalších 15 miliárd

Ako uvádza posledná správa od pozorovateľov, experti z takzvanej trojky (EÚ, ECB a MMF) odporúčajú Portugalsku prepustiť takmer 15 miliárd EUR. Správu od expertov trojky ohlásili v predstihu noviny „Welt am Sontag“.

„Fiškálne úpravy za obdobie 2011 – 2012 sú pozoruhodné“, píše sa v správe. Delegácia v Portugalsku nebadá žiadne opustenie od reforiem. „Zhoršenie makroekonomických podmienok, ako je rastúca nezamestnanosť môže dostať rozpočet výrazne pod tlak“, opisujú pozorovatelia. Predbežné údaje za posledný kvartál 2011 ukazujú výrazné zhoršenie na trhu práce, čo má výrazný vplyv na rozpočet z pohľadu sociálnych dávok.

Ako nedávno informoval portugalský minister financií, dlhové problémy sa v Portugalsku zhoršili. Za obdobie január až február tohto roka vzrástol rozpočtový deficit na 799 mil. eur z 274 mil. eur v medziročnom porovnaní. Domáca vláda očakáva, že sa ekonomika Portugalska v tomto roku prepadne o 3,3 %. Minulý rok to bol pokles o 1,6 %.

Podľa informácií handelsblatt.com 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre