Čína a Írsko sú prekvapivo podobné

Írsky premiér povedal, že Írska republika a Čína majú „prekvapivo podobné podnikateľské kultúry“. Na začiatku štvordňového obchodného rokovania v Číne Taoiseach Enda Kenny vyhlásil, že obe ekonomiky sa zameriavajú na podnikanie a inovácie. Pred stretnutím s čínskym premiérom Wen Ťia-paom sa v Šanghaji stretol tiež s podnikateľmi. Pán Kenny sa zameriava na zvýšenie čínskych investícii v Írsku. Uviedol, že Čína a Írsko majú obaja „znalostnú ekonomiku postavenú na inováciách a technológiách a naše firmy majú všetky prvky pre užšiu spoluprácu.“

Jeho návšteva Číny prichádza mesiac potom, čo čínsky viceprezident Xi Jinping – očakávaný budúci líder, navštívil na tri dni Írsko. Čína je druhá najväčšia ekonomika na svete, zatiaľ čo Írsko je na 42. mieste.

V novembri 2010 potrebovalo Írsko záchranný balík od Medzinárodného menového fondu a Európskej únie, pretože sa muselo vyrovnať veľkými dlhmi a vysokými nákladmi na jeho pôžičky. Bolo to v dôsledku kolapsu na írskom trhu nehnuteľností v nadväznosti na globálnu finančnú krízu.

Kenny tiež chválil čínsku podporu úsilia o riešenie dlhovej krízy v eurozóne. My sme veľmi ocenili pozitívne signály z Číny na podporu úsilia Európy o riešenie dlhovej krízy,“ dodal.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre