Írska ekonomika sa na konci minulého roka “pošmykla”

Aj keď sa Írom podarilo v roku 2011 rásť, ich hrubý domáci produkt (HDP) sa v závere roka „pošmykol“. Podľa oficiálnych štvrtkových dát, sa ekonomika Írska od októbra do decembra minulého roka prepadla o 0,2 %. Ide o prekvapenie, nakoľko analytici počítali s rastom o 0,4 percenta.

V mínuse zakončil aj tretí kvartál, kedy sa HDP pošmyklo o 1,1 %. Napriek dobrému začiatku skončila ekonomika Írska minulý rok s rastom o 0,7 %. Ide vôbec o prvý rast od roku 2007.

Írsko sa dostalo do hlbokej recesie po prasknutí domácej realitnej bubliny a kolapse banky Lehman Brothers. Pomoc pre banky si vyžiadala miliardy eur. Aj v dôsledku toho museli Íri požiadať o pomoc EÚ a MMF. V roku 2010 im bol poskytnutý záchranný balík v objeme 85 miliárd eur. Pozrite sa na grafickú chronológiu, ako minulý rok prebiehala dlhová kríza.

Podľa informácií handelsblatt.com 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

To potom kolko rastli keď vymazali tie koncorocne prepady HDP?? :sidefrown: