Blažené to dni pre akciové trhy

Vo štvrtok si akciový index v Nemecku  – DAX 30 pridal 0,91 %, čím zakončíl už siedmy deň za sebou v pluse. Aktuálne dosahuje úroveň 7 144 b. Od začiatku roka si DAX pridal už viac než 20 %, čo je najlepší ročný štart v histórii tohto akciového indexu.

Aj toto spôsobilo rast

Pozrime sa, čo viedlo akciové trhy k ďalším ziskom. Neistota ohľadne Grécka je zažehnaná, nakoľko sa krátenie gréckeho dlhu podarilo. Eufóriu investorov tiež vyvoláva mnoho spoločností a ich najlepšie výsledky v súvahách. Aj v USA sa ekonomika vyvíja lepšie než sa očakávalo. Ako hovorí jeden z obchodníkov, aj to pridalo dodatočný impulz.

Index spracovateľského priemyslu vzrástol na +20,21 b z predchádzajúcich 19,53 b. Analytici s takýmto vývojom nepočítali, nakoľko očakávali pokles na 17,50 b. V skorom popoludní sa o ďalší impulz pre akcie postaral Philadeplhský výrobný index, ktorý vzrástol z 10,2 b. na 12,5 b. Ani tu analytici nečakali taký pozitívny rast, keď predpovedali rast na úroveň 12 b.

Okrem toho je podľa analytikov a obchodníkov veľkým impulzom pre rast akcií likvidita od Európskej centrálnej banky (ECB). Banky majú od ECB takmer neúročenú 3-ročnú pôžičku.

Podľa informácií handelsblatt.com 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre