Realitná kríza v Španielsku sa vyhrocuje

Kríza na trhu nehnuteľností v Španielsku sa stupňuje! Štvrťročná bilancia je nepríjemná. Ceny domov a bytov klesli za posledný kvartál minulého roka až o 11 %. Vo štvrtok to uviedol Štatistický úrad v Španielsku. Ide tak o najväčší prepad od začiatku prieskumov v roku 2008. Jediným svetlým bodom vysokozadlženého Španielska je fakt, že krajina bude za úvery platiť nižšie úroky ako pred mesiacom.

Utrápená ekonomika

Španielska miera nezamestnanosti na úrovni  23 % či pokles hospodárstva  sa odráža na slabom dopyte po nehnuteľnostiach. Ich predaj sa znížil o 23 %. Problémy na realitnom trhu pociťujú veľké španielske banky BBVA a Santader.  Pred mesiacom vyčleňovala banka Santader 2,3 miliárd eur na prípadné straty z úverov.

Nízke úrokové sadzby a pôžičky bez ručiteľa doviedli Španielsko k tomu, že nehnuteľnosti tu rástli ako z vody. Rok čo rok tu vyrástlo približne700 000 domov, čo je viac ako v Nemecku, Francúzsku a Británii dohromady. Domáca vláda odhaduje, že tento trend môže trvať ešte do roku 2014. Najhoršie oblasti sú pobrežné  časti Španielska, Kanárske ostrovy a Baleárske ostrovy.

Domáca vláda pozmenila i predpoveď výšky rozpočtového deficitu  pre tento rok. Dohodnutých 4,4 % HDP sa nepodarí naplniť a preto vláda odhaduje deficit  až na úrovni 5,8 percent HDP. Ani akciový trh Španielska sa priveľmi neteší. Od začiatku roka si španielsky akciový index IBEX 35 pridal len 2 %. Pre porovnanie, taliansky index FTSE/MIB  si za rovnaké obdobie pridal 11 % a americký DOW JONES až 20 %.

Podľa informácií Moneycab.com, bild.de, spiegel.de, ftd.de

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre