IN: Portugrécko nie je sranda

Čoraz viac sa Portugalsko stáva synonymom Grécka. Obe krajiny sú členmi eurozóny, čerpali pomoc od eurovalu, ich problémy sa stále vyhrocujú a zdá sa, že ani Portugalsko sa nezaobíde bez ďalšej pomoci. Môžeme tiež povedať, že tieto dve ekonomiky patri k najslabším v celej eurozóne. Najnovšia správa z Portugalska hovorí o 1,6 percentom poklese portugalského hospodárstva v roku 2011. A tu už je naozaj potrebné zaostriť zrak. Aj keď sa stále bavíme o malej ekonomike, hovoríme o časti eurozóny. Je to ako loď s dierami. Pri zaplátaní jednej sa vynorí druhá. A keď sa podarí zaplniť aj druhú dieru, povolí opäť tá prvá..a dokola a tečie atď..

Portugalsko má 10,6  miliónov obyvateľov, podobne ako aj Grécko. K Európskej únií sa krajina pričlenila už v roku 1986. Táto pôvodne chudobná republika sa dokázala pomaly vypracovať a stať sa konkurencieschopnou na svetovom trhu. Teraz si ale Portugalci uťahujú opasky a šetria kde sa dá. Musia a nie je to vôbec jednoduché. Veď hlavnou príčinou poklesu hrubého domáceho produktu bolo práve šetrenie. Slabý je tiež domáci dopyt, stavebný sektor je na tom tak zle ako nikdy predtým.

Žiadnu pomoc nepotrebujeme

Investori sú opatrní a zbytočne riskovať ich jednoducho nebaví. Dôkazom je tlak na portugalských dlhopisoch, kde v piatok výnosnosť vzrástla na 14,26 percenta. Ekonomike sa nedarí a náklady refinancovania rastú. Verejnosť sa tak obáva, či Portugalcom nebude treba ďalšia miliardová pomoc ako to bolo aj v prípade Grécka? Ekonómovia tvrdia, že Portugalsko sa nedokáže v roku 2013 vrátiť na kapitálové trhy tak ako sa pôvodne plánuje. Budú tu musieť nastúpiť pomocné piliere ( EU, ECB a MMF) aby sa Portugalcom nepodlomili nohy? Pravdepodobne to tak bude, aj keď Portugalci tvrdia: Žiadnu dodatočnú pomoc nepotrebujeme. Ekonomický výhľad Portugalska nie je vôbec potešujúci. Citigroup dokonca predpovedá prepad portugalského hospodárstva v roku 2012 až o 5,5 %.

Podstatný rozdiel!

Medzi Portugalskom a Gréckom existuje jeden veľký, podstatný rozdiel. Volá sa politika. Kým o Grékoch je známe, že na politikov jednoducho nemajú šťastie, prípad Portugalska taký nie je. Aj keď sa sused Španielska nachádza v dlhoch, domáci politici sú ochotní s ním razantne bojovať. Portugalská vláda šetrí a reformuje. Politici len nedávno podpísali rozsiahle reformy na trhu práce. Napriek tomu výnosnosť portugalských dlhopisov rastie, čo znepokojuje aj nemeckú kancelárku, Angelu Merkelovú. Verme, že prijaté úspory a reformy v Portugalsku čoskoro zaúčinkujú aj na finančné trhy.

Dušan Hruška

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre