Rok 2011 zakončila poklesom aj nemecká ekonomika!

V 4. štvrťroku 2011 klesol hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v medziročnom porovnaní o 0,2 %. V stredu to oznámil štatistický úrad v Nemecku. Za celý rok 2011 rástla nemecká ekonomika o 3 %.

Za “pošmyknutím” v poslednom kvartáli stoja dlhové problémy v Európe či škrípanie svetového hospodárstva. Napriek tomu je pokles nemeckej ekonomiky nižší ako sa pôvodne očakávalo. Štatistici počítali s prepadom hospodárstva na úrovni 0,25 %.

V 4. kvartáli minulého roka boli pozitívnym impulzom pre nemecké hospodárstvo len investície: V tejto oblasti vynikali najmä investície do výstavby, ktoré boli vyššie ako v 3. štvrťroku 2011. Naopak, negatívny dopad priniesol zahraničný obchod. Spotrebiteľské výdavky sa v porovnaní s tretím kvartálom ľahko znížili.

Prepad neobišiel ani eurozónu

Štvrtý kvartál zakončila poklesom aj ekonomika eurozóny, ktorá sa na medziročnej báze prepadla o 0,3 %, uvádzajú informácie eurostatu. Celý rok 2011 zakončila eurozóna nárastom o 1,5 %. Tešiť sa môže Francúzsko, ktorého ekonomika v 4. kvartáli prekvapivo rástla. “Francúzsko sa môže vyhnúť recesí“,  uvádza analytik Michael Martinez z banky Societe Generale.

Opačný vývoj zaznamenala talianska ekonomika. Tá sa v 4. štvrťroku prepadla o 0,7 %. Odborníci tu ale očakávajú mierne zlepšenie. HDP Portugalska kleslo o 1,3 %, Španielska ekonomika padla o 0,3 percenta. Čo sa týka Grékov, ich ekonomika sa v roku 2011 prepadla o 7 %.

Podľa informácií zeit.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

padaju nemci padame my, genialne nadstavena ekonomika Miki, fakt si to genialne prešpekuloval :) škoda že si sa nepchal do riti balkánu ten má aspon ropu