Čína sľubuje eurozóne spoluprácu

Čína po rokovaní s vedúcimi predstaviteľmi EÚ v Pekingu sľúbila, že pomôže vyriešiť dlhovú krízu v eurozóne. Premiér Wen Ťia-pao ponúkol spoluprácu, aby pomohol s riešením dlhových problémov krajín EÚ, avšak bez konkrétneho sľubu o investovaní do európskeho záchranného fondu. Vedúci predstavitelia EÚ majú záujem získať čínske peniaze na podporu plánovaného fondu, ktorý má byť vo výške 500 miliárd eur.

V znamení problémov EÚ sa nesie aj rozhodnutie agentúry Moody’s, ktorá znížila rating okrem iných aj Španielsku, Taliansku, či Portugalsku. Moody’s tiež znížila výhľad na negatívny pre Francúzsko, Veľkú Britániu a Rakúsko. Kríza v krajinách eurozóny v posledných dňoch silnie.

Grécko v neskorých nedeľných hodinách schválilo balíček veľkých škrtov, požadovaných EÚ a MMF výmenou za záchranný balík vo výške 130 miliárd eur. Tieto opatrenia sú však v krajine vysoko nepopulárne a ich schvaľovanie prinieslo vlnu nepokojov.

Bez záväzku

Európa je pre Čínu najväčším obchodným partnerom, s obchodom v hodnote 560 miliárd eur v minulom roku. Európsky lídri sa už dlhšie snažili získať čínsku investíciu pre svoj záchranný fond.

Na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom, premiér Wen povedal, že Čína je ochotná „zvýšiť svoju angažovanosť“ v snahe o stabilizáciu situácie v eurozóne. Zopakoval, že Čína podporuje EÚ a dúfa, že tento blok bude aj naďalej odosielať jasné a silne pozitívne správy o stabilite. Avšak žiadne konkrétne investície neprisľúbil.

Van Rompuy novinárom povedal, že privítal pripomienky čínskeho premiéra. „Je na Číne, aby urobila vlastné rozhodnutie s cieľom prispieť k stabilite eurozóny,“ uviedol. „Dohodli sme sa, že v týchto veciach budeme spolu navzájom spolupracovať.“

Analytici však tvrdia, že delegácii EÚ sa nepodarilo dosiahnuť všetko čo plánovali.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre