Aj Slovensko prišlo o svoj rating

Taliansko, Španielsko a Portugalsko patria medzi krajiny, ktorým ratingová agentúra Moody’s znížila ich hodnotenie. Zhoršenie ratingu sa tiež nevyhlo Slovinsku, Malte a tiež Slovensku. Pre našu krajinu došlo k zníženiu ratingu na stupeň A2.

Francúzsku, Británii a Rakúsku Moody’s znížila výhľad na „negatívny“, čo znamená 30% šancu na zhoršenie ratingu v najbližších 18 mesiacoch. Zdôvodnené to bolo slabým rastom v Európe, ktorý bráni úsiliu o plnenie ekonomických reforiem a úsporným opatreniam.

Najhoršie hodnotenie zasiahlo Španielsko, ktorému bol znížený rating o dva stupne na A3. Taliansku bol rating znížený o jeden stupeň na A3 a Portugalsku na BA3.

V správe agentúra pripísala svoje rozhodnutie neistote vo vyhliadkach pre eurozónu na inštitucionálne reformy a rozpočtový a ekonomický rámec.

Niektorí považujú rozhodnutie za trochu zvláštne, nakoľko prichádza až niekoľko mesiacov po reálnom zhoršení strachu v eurozóne. „Každý, kto sleduje trhy musel očakávať ďalšie znižovanie hodnotenia od ratingových agentúr a Moody’s len nasleduje predchádzajúci krok S&P “,  uviedol analytik Commerzbank.

„Situácia je veľmi pochmúrna. Ekonomika v eurozóne sa nezlepšuje. Taliansko sa vo štvrtom štvrťroku minulého roka prepadlo hlbšie do recesie. Španielsku tak isto nie je v tomto roku predpovedaný žiadny rast a čísla nezamestnanosti rastú.“ uviedol Martin Hennecke, námestník riaditeľa Tyche Group.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre