Obama žiada kongres, aby udržal oživenie ekonomiky

Americký prezident Barack Obama vyzval kongres, aby udržal hospodárske oživenie na takej úrovni ako ukazujú posledné dáta z trhu práce. Nezamestnanosť klesla na najnižšiu úroveň 8,3 percenta, čo je najmenej za posledné tri roky, čím prekonala aj očakávania analytikov. Správa ministerstva financií ukázala, že v januári bolo vytvorených 243 000 nových pracovných miest, čo je najviac za posledných deväť mesiacov.

Čísla sú politickou vzpruhou pre prezidenta Obamu, ktorého vyhliadky na znovuzvolenie závisia na trvalom hospodárskom oživení.

Čísla môžu v najbližších mesiacoch stúpať a klesať, avšak je tu stále príliš veľa Američanov, ktorí potrebujú prácu, či prácu ktorá bude lepšie zaplatená ako tá súčasná,“ uviedol Obama. „Ekonomika je stále silnejšia. Obnova sa zrýchľuje. A musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ju udržali v chode.  Obama tiež vyzval kongres, aby prijal zákon, ktorý rozšíri daňové prázdniny pre 160 miliónov Američanov až do konca roka.

Volebné vyhliadky

Piatkové dáta z trhu práce ukázali, že za rastom stoja predovšetkým obchodné služby, rekreačné, stravovacie a ubytovacie služby a výroba. Dobrá správa bola tiež podporená revíziou novembrových a decembrových dát, ktoré ukázali, že vzniklo o 60 000 nových pracovných miest viac ako sa doteraz uvádzalo.

Tieto čísla sa tak pridali k rade údajov, ktoré hovoria o postupnom oživovaní ekonomiky USA. Minulý týždeň bolo oznámené, že americká ekonomika rástla za posledné tri mesiace roka 2011 o 2,8 percenta. Začiatkom tohto týždňa zas Inštitút pre riadenie dodávok (ISM) uviedol, že výrobný sektor USA v januári rástol najrýchlejším tempom za posledných sedem mesiacov. Nezamestnanosť a ekonomické oživenie sú dominantným problémom v kampani pred americkými prezidentskými voľbami.

Aj keď údaje posledného obdobia predpovedajú dobrú pozíciu pre znovuzvolenie Baracka Obamu, situácia v ekonomike USA ešte nie je natoľko stabilizovaná, aby sme si mohli byť istý trvalým oživením.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre