Zlepšujúca sa podnikateľská aktivita v eurozóne

Nemecko

Nemecký súkromný sektor zaznamenal najrýchlejší rast aktivity za posledných sedem mesiacov, keď sa hodnota kompozitného indexu v januári zlepšila na 54,0 z predchádzajúcich 51,3 dosiahnutých v decembri.

Výrobný sektor sa v januári dokázal vymaniť z trojmesačnej kontrakcie, keď PMI index výrobného sektora dosiahol 50,9. PMI index výrobného sektora tak dosiahol 5-mesačné maximum.

Tiež sa očakáva vyššia aktivita služieb, keď sa hodnota indexu aktivity služieb zvýšila na 54,5 z predchádzajúcich 52,4 dosiahnutých v decembri. Služby tak zaznamenali najvyššiu aktivitu za posledných sedem mesiacov.

Francúzsko

Zlepšenie aktivity súkromného sektora zaznamenalo aj Francúzsko. Aktivita súkromného sektora sa zvýšila druhý mesiac v rade a najviac od augusta minulého roka. Kompozitný index stúpol na 50,9 z decembrových 50,0. Kompozitný index tak dosiahol 5-mesačné maximum

PMI index výrobného sektora však klesol na 48,5 z decembrových 48,9, dosiahol tak 2-mesačné minimum. Index aktivity služieb sa však vyšplhal na 51,7 a dosiahol tak 5-mesačné maximum.

Eurozóna

Aktivita výrobného sektora v januári vzrástla, keď PMI index výrobného sektora dosiahol 48,7. Očakávalo sa zlepšenie na 47,4 z decembrových 46,9. Výrobný sektor sa však ešte stále nachádza v kontrakcii, keďže jeho hodnoty nie sú vyššie ako 50,0.

Sektor služieb sa však po štyroch mesiacoch dostal z kontrakcie, keď hodnota indexu aktivity služieb vzrástla na 50,5. Očakávalo sa pritom iba slabé zlepšenie na 49,1 z predchádzajúcich 48,8.

Zdroj: www.markiteconomics.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre