Trh s počítačmi menoval nového vicemajstra

Celosvetový trh s osobnými počítačmi (PC) vzrástol v minulom roku len mierne. Výskumní pracovníci z Gartner-u hovoria o 0,5 %-nom náraste, čiže rast na 352,8 milióna predaných počítačov.

Kráľom odvetvia opäť Packard

Spoločnosť Hewllet Packard ostáva napriek miernemu poklesu tržieb lídrom PC-trhu. Trhový podiel Hewllet Packard poklesol z pred-minuloročných 17,9 % na 17,2 % v roku 2011. Na druhom mieste sa usadil čínsky výrobca Lenovo, ktorý ovláda trh s 13-percentami. Čínsky konštruktér PC tak predbehol americkú spoločnosť Dell, ktorej s 12,1 % patrí tretie miesto na trhu.

Vinníkmi sú smartfóny a Európa

Vianočnú sezónu privítali spotrebitelia len s miernou chuťou k nákupu“, tvrdí analytik z Gartneru, Mikako Kitagawa. Slabučkému záujmu sa netešili ani nové ultra-tenké notebooky. Kitagawa oslabenú situáciu na trhu s počítačmi pripisuje neistému ekonomickému prostrediu v západnej Európe. V regiónoch Európy, Blízkeho východu a Afriky sa dodávky prepadli až o 9,6 %. Dieru na trhu osobných počítačov spôsobil aj veľký boom pri smartfónoch a tabletoch.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

ak Packard nepríde s niečim ohromujúcim a budú sa okolo neho točiť len škandály, o prvenstvo príde v priebehu niekoľkých rokov. :evilgrin: