Zlato: Čína bojuje s čiernym trhom

Čína: Centrálna banka reaguje na obrovský „čierny“ obchod so zlatom. Ten sa v Číne rozmohol súbežne s rastúcou cenou zlata. Banka diktuje! Samotné zlato, ako aj deriváty na zlato sa môžu v budúcnosti obchodovať len na zlatej burze a zlatej termínovanej burze v Šanghaji. Čínska centrálna banka to oznámila v utorok na svojej internetovej stránke.

Ponuka nestačí na dopyt!

Čínsky dopyt po zlate zažíva v posledných rokoch výrazný boom. Dôvodom sú nízke reálne sadzby v krajine. Sporiace účty sa nevyplatia, pretože ponúkajú nižšiu úrokovú sadzba ako je domáca miera inflácia. Impulzom je aj fakt, že Čína v roku 2003 zlegalizovala vlastníctvo zlata pre jednotlivcov. Dopyt po fyzickom zlate je v Číne druhý najvyšší. Prvé miesto drží India. V posledných štyroch kvartáloch, v porovnaní s minulým rokom, sa čínsky dopyt po zlate navýšil o 35 %. Číne patrí od roku 2007 titul najväčšieho producenta zlata, no aj napriek tomu táto ponuka nepostačuje na mohutný domáci dopyt.

Už len v Šanghaji

Popri obchode s fyzickým zlatom vo forme šperkov, mincí a drahých kovov ponúka mnoho obchodných spoločností aj termínované obchody na zlato. Masívny dopyt kryjú banky rôznymi derivátmi. Tomu by malo byť teraz koniec. “Je to súčasť jednotnej akcie, ktorá má bojovať s nelegálnymi obchodmi s komoditami”, hovorí expert Roland Wang z World Gold Council pre agentúru Bloomberg.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre