Známy „Farmville“ na burze. Vývojár má miliardovú hodnotu

Je to najväčšia prvotná verejná ponuka akcií (takzvané IPO) amerických online-spoločností od čias veľkého Google.
Spoločnosť Zynga, tvorca herných hitov ako “Farmville, Cityville či Mafia Wars” emitovala akcie v miliardovej hodnote.

Podľa údajov americkej technologickej burzy NASDAQ sa akcie predávali za cenu, ktorá bola blízko cieľovej hodnote – 10 dolárov/akciu.

Prvé minúty obchodovania (piatok ráno miestneho času) pripomínali skôr horskú dráhu. Najprv sa cena akcií šplhala k 11 dolárom a o pár minút už bola pri deviatich dolároch za akciu. Krátko pred obedom sa kurz pohyboval pri emisnej hodnote.

Spoločne s podielmi, ktoré ešte zostali pri bývalých vlastníkoch, sa Zynga pri emisnom kurze hodnotila na 7 miliárd dolárov. S nesplatenými opciami je hodnota firmy až 8,9 miliardy dolárov.

Burzová premiéra čaká aj číslo jedna medzi sociálnymi sieťami, Facebook. Spoločnosť Zynga je s Facebook-om úzko prepojená, nakoľko väčšina jej hráčov pochádza z tejto komunity. Pri Facebook-u sa hovorí o trhovej kapitalizácií na úrovni 100 miliárd dolárov.

223 miliónov užívateľov Facebook-u za mesiac sa pohybuje v hrách od firmy Zynga. K najúspešnejším patria simulácie “Cityville, Castleville a Farmville, v ktorých je možné budovať mesto, stredoveké kráľovstvo alebo farmu. Milíony užívateľov priťahujú aj pokrové hry.

Zynga je so svojim obchodným modelom veľmi populárna. Ponúkané hry sú bezplatné. Užívatelia si môžu za malé príspevky kúpiť statky, na ktoré musia inak dlho čakať. Pri farmwille taký statok predstavuje napr. traktor.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre