Ekonomika Maďarska pod tlakom. Rovnako aj forint

Z hospodárskeho hľadiska zažilo Maďarsko turbulentný november.
Najprv sa pod silný tlak dostala domáca mena forint, čo maďarskú centrálnu banku prinútilo k zvýšeniu úrokových sadzieb (zo 6 na 6,5 %). Ratingová agentúra Moody’s znížila rating Maďarska a krajine odobrala doterajší rating investičného stupňa. Ako dôvod okrem iného uviedla, vysoké zadlženie v cudzej mene a zároveň veľmi slabé hospodárske vyhliadky.

Maďarsko krátko po tom požiadalo o pomoc Medzinárodný menový fond (MMF), kým v predošlých mesiacoch sa neustále deklarovalo, že pomoc nie je potrebná. Aspoň rast hospodárstva bol v 3. kvartáli lepší ako sa očakávalo. Predstihové ukazovatele však naznačujú kontrakciu maďarskej ekonomiky v 4. Kvartáli.

Na strane inflácie sa zatiaľ rysuje pretrvávajúci tlak na rast cien, ktorý ešte zvyšuje slabý forint a s tým súvisiace vyššie ceny dovozov. Preto môžeme očakávať skôr ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany centrálnej banky, hoci na stimuláciu hospodárstva by bolo lepšie ich zníženie. Nekonzistentný hospodársky a politický kurz maďarskej vlády a jej často zle komunikované opatrenia dodatočne zaťažujú menu a hospodárstvo. Ani rokovania s MMF, ktoré sa majú predbežne začať v januári, preto pravdepodobne nebudú jednoduché. Kurzy maďarských dlhopisov si v novembri výrazne pohoršili.

Akciový trh jeden z najlepších

Maďarský akciový trh bol naproti tomu jeden z najsilnejších v regióne a mesiac uzavrel na indexovom základe takmer bezo zmeny. Ropný koncern MOL si výrazne prilepšil o takmer 9 %, kým veľkobanka OTP utrpela výrazné straty.

Zdroj: rcm-international.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať