MENY: Merkelová dostala euro pod tlak

Euro sa voči americkému doláru prepadlo na 11-mesačné dno. Menový pár EUR/USD sa k záveru včerajšieho dňa obchodoval pri úrovni 1,303 ,pričom ešte v rámci dňa dosahoval hodnotu 1,3236 dolárov. Za strmým pádom európskej meny stojí tentokrát nemecká kancelárka (na snímke) či skeptické vyjadrenie FED-u (Federálny rezervný systém) na hospodársky rast v Spojených štátoch.

Ako oznámila agentúra Reuters, nemecká kancelárka Angela Merkelová opakovane odmietla navýšenie eurovalu. Na zasadnutí nemeckých politických strán CDU a CSU podľa vyjadrenia zúčastnených povedala, že si myslí, že na poslednom summite dohodnutý objem 500 miliárd eur bude nepotrebný. Podobne sa vyjadrila aj v piatok na konci summitu EÚ v Bruseli.

Opačný názor má predseda rady EÚ, Herman van Rompuy. Ten v utorok striktne podčiarkol, že bude potrebné preveriť  výšku prostriedkov vo  fonde.

Objem 500 miliárd euro sa vzťahuje na Európsky stabilizačný mechanizmus, ktorý má do polovice roka 2012 vystriedať doterajší euroval. Časť prostriedkov je už naplánovaná na pomocné programy pre Grécko, Írsko a Portugalsko. Mnohí účastníci trhu pochybujú o efektívnosti tohto fondu.

Graf: Včerajší vývoj menového páru EUR/USD

Podľa informácií ftd.de, ariva.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať