Tvrdé pristátie čínskeho kolosu sa nemusí konať

Diskusie o tvrdom pristátí Číny ustupujú po zverejnení najnovších hospodárskych údajov nateraz do úzadia.

Údaje o hrubom domácom produkte (HDP) za 3. kvartál sa tiež interpretujú pozitívne, rovnako ako aj index nákupných manažérov (PMI) a celý rad ďalších hospodárskych údajov. Zverejnené výsledky hovoria o  raste HDP za tretí kvartál na úrovni 9,1 % oproti predchádzajúcemu roku, čo je mierne nižší údaj ako medziročná hodnota za predchádzajúci kvartál (9,5 % p.a.). Rast na úrovni 9,1 % sa nachádza pod úrovňou konsenzu odhadov.

V prípade indexu nákupných manažérov pribudli najmä nové zákazky a zvlášť si prilepšil čínsky vývoz. Oslabenie v Európe sa však odzrkadľuje aj na čínskom vývoze do Európy, ktorý oproti augustu klesol o takmer 7 %. Obraz o ekonomike, ktorý poskytujú hospodárske ukazovatele, je celkovo možné označiť prinajlepšom za stabilizáciu. Napriek tomu, signály pre nasledujúce mesiace naďalej naznačujú mierny pokles. Prispieva k tomu nielen oslabenie medzinárodného hospodárstva, ale najmä reštriktívna fiškálna politika posledných mesiacov. Z finančného a politického hľadiska preto už na prelome rokov 2011/2012 môžeme opäť rátať s uvoľnením minimálnych rezerv, prípadne s uvoľnením úverových obmedzení.

Aj otrasený čínsky akciový trh znovu opanoval optimizmus. V októbri sa trhom opäť podarilo zaznamenať zisk, pričom čínske akcie v Hongkongu si prilepšili oveľa výraznejšie ako „A-akcie“  v Šanghaji. Kurzy však vzrástli pri skôr nízkej úrovni obchodu. Nemalo by to ešte znamenať trvalý vzostupný trend čínskych akcií.

Zdroj: rcm-international.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať