IN: Radšej sa Grékom poskladajme na novú vládu

Masívne zvýšenie daní, škrty v sociálnych výdavkoch, prepúšťanie…chceme šetriť, budeme šetriť a ešte razantnejšie. Áno. Dokola to isté a neúčinné. Problém gréckeho za dĺženia je ako chodenie okolo horúcej kaše. Tu ale nejde o žiadnu kašu, ale hnisajúcu ranu, pri ktorej sa musí použiť nekompromisný zásah a nie len provizórne mastičky. Problém je v tom, že ten kto túto ranu lieči ju v zapätí aj spôsobuje.

Presne tak. Verejný sektor, ktorý ako hlavný aktér drží v rukách doterajší  i budúci manažment gréckeho dlhu je vlastne prvým faktorom, kde by sa malo hľadať riešenie. Miesto toho sa horká pachuť tohto problému prenáša na obyvateľstvo prostredníctvom zvýšených daní. Áno, šetriť sa má, ale je to len zlomok  rozlúsknutia tohto zhoršujúceho sa problému.

Nie je žiadnym tajomstvom, že korupcia a verejný sektor sa v Grécku veľmi dobre poznajú. A tamojšia vláda s tým samozrejme nič nerobí. To ale nie je všetko. Ako uvádza portál zeit.de, byrokratické prekážky sú pre zahraničných investorov také veľké, ako hora Olymp. Podľa vyjadrenia gréckej politickej strany Pasok spí na vavrínoch aj dlho očakávaná privatizácia. Žeby zaspal veliteľ gréckeho dlhu? Alebo niekde v tichosti zapíja smútok?

Mastičky ktorými sa zastrašujúce verejné zadlženie natiera neúčinkujú, čo potvrdzujú aj najnovšie štatistiky o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka. Ako oznámil domáci minister financií Evangelos Venizelos, grécka ekonomika by mala v tomto roku poklesnúť o viac ako 5 %. Vysoké dane dopomáhajú tomu, že sa domáca ekonomika topí v hlbokej recesií. Recesia znamená výpadok rozpočtových príjmov a výpadok rozpočtových príjmov zase vyšší deficit …a sme tam, kde sme nechceli byť. Odborníci hovoria, že klesajúci trend HDP môže Grécko držať až do roku 2015. Tu je na mieste otázka, aký bude v tom čase pomer verejného dlhu k HDP?

„Najväčšie umenie je vedieť, kedy treba odísť“

Menej početný, flexibilnejší a hlavne dôveryhodnejší verejný sektor. Alebo úplne nový? Aj nemecký komisár EÚ, Günther Oettinger viní grécku vládu za nedbanlivosť. „Je jasné, že v Grécku je neefektívne riadenie, hovorí Oettinger pre „Bild – Zeitung“. Grékom sa dostávajú peniaze, ale ich účinok sa akoby záhadne stráca. Ekonómovia túto situáciu opisujú slovami: „Kohútik s peniazmi je otvorený, ale netečie žiadna voda“. Grékom sa pritom ako hlavný nedostatok vyčíta neobstojnosť v masívnej konkurencií a štrukturálna kríza. Podpora štrukturálnych zmien pritom stojí na verejnom sektore, ktorý teraz hľadí úplne iným smerom. S korupciou, odstrašujúcou byrokraciou a zbytočne komplikovaným riadiacim aparátom sa správne rozhodnutia hľadajú len ťažko. Je treba byť v pozore. Grécko môže zabiť byrokracia. Potichu, ale isto!

Dušan Hruška 

 

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať