Google kúpil spoločnosť Motorola Mobility, špekuluje sa aj o budúcnosti Nokie

Internetový gigant Google oznámil dohodu na odkúpenie Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolárov.

V spoločnom vyhlásení uviedli, že dozorné rady oboch spoločností jednomyseľne schválili túto dohodu, ktorá má byť dokončená do konca roku, alebo začiatkom roka 2012.

Začiatkom tohto roka sa Motorola rozdelila na dve samostatné spoločnosti. Motorola Mobility vyvíja a vyrába mobilné telefóny, zatiaľ čo Motorola Solutions pokrýva širšie technológie pre firemných zákazníkov a vlády.

Akcie Motorola Mobility v pondelok vyskočili takmer o 56 percent a ukončili obchodovanie na 38,12 dolárov za akciu, čo je však stále pod ponúknutou cenou 40 dolárov za akciu. Akcie Google klesli o 1,8 percenta.

V pondelok však výrazne vzrástli aj akcie ďalšej významnej spoločnosti vyrábajúcej mobilné telefóny. Akcie spoločnosti Nokia vyskočili o 17 percent po špekuláciách, že aj fínska spoločnosť vyvíjajúca mobilné telefóny by sa mohla stať cieľom ponuky na kúpu spoločnosťou Microsoft.

Google uviedol, že aj naďalej bude prevádzkovať Motorola Mobility ako samostatný podnik. Dohoda ešte podlieha schváleniu regulačnými orgánmi a akcionármi.

Motorola bola kedysi jedna z najúspešnejších svetových výrobcov mobilných telefónov, no v posledných rokoch zaostáva za najúspešnejšími značkami ako sú Apple, Samsung, či HTC.

Zdroj: bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať