Na dvere nám klope recesia..?

Na začiatku tohto roka mali investori veľké nádeje a medvedie argumenty sa hľadali len ťažko.

Po prvých siedmich mesiacoch sú ale globálne akciové trhy v podstate na rovnakej výške. Pre nedávne udalosti stratil akciový index S & P 500 všetky svoje tohtoročné zisky. V Európe je tiež kyslá nálada: Euro STOXX 50 klesol oproti februáru o 17% a taliansky trh klesol o takmer 24%.

K tomuto prispeli najmä málo uspokojivé hospodárske údaje. Americký výkon je stále pod úrovňou roku 2007. Na začiatku roka bola prognóza amerického rastu HDP 2,6%, ale ročný nárast v prvom polroku bol len 0,8%. Bank of America Merrill Lynch znížila celoročný odhad na 1,7% a predpovedá rast 2,3% v roku 2012, sotva v súlade s trendom.

Tiež neuspokojivý je aj júlový index americkej výroby (ISM). Ten bol na hodnote 50,9, sotva nad čiarou ktorá oddeľuje expanziu od poklesu. Pokles indexu ISM o 9,5 bodu v priebehu posledných troch mesiacov je veľký náznak prichádzajúcej recesie. Podobný pokles predchádzal zatiaľ každej z posledných šiestich recesií USA.. Tiež rastie cena komodít, ktorá sa od decembra zvýšila na dvojnásobok.

Zdroj: economist.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať