Dlhová kríza naberá grády

Talianska vláda bola nútená zaplatiť najvyššie náklady pri aukcii svojich 11- ročných dlhopisov. Trh sa obáva, že sa môže začať nová fáza európskej dlhovej krízy.

Taliansko úspešne predalo 10-ročné dlhopisy v hodnote 2,7 miliardy eur, ale až potom čo sa úroky vyšplhali na 5,77% v porovnaní s 4,94% pred mesiacom. Odborníci tvrdia, že minulotýždňová 159 miliardová záchranná akcia Grécka nestačí na to aby sa zabránilo nákaze väčších európskych ekonomík.

Po týchto správach euro kleslo na úroveň 1,43 EUR/USD , ale obchodníci tvrdia, že by kleslo aj viac nebyť aktuálnych problémov v USA. Choroba je naozaj vo vzduchu, talianske a španielske dlhopisy sú už blízko najvyšších hodnôt dosiahnutých minulý týždeň. To len dokazuje, že trh nie je presvedčený o správnosti riešenia dlhovej krízy.

Kríza pravdepodobne zasiahne aj Cyprus. Hoci je relatívne stabilný a jeho deficit na konci roka 2010 predstavoval 5,3%, jeho problémom je fakt, že až 20% majetku cyperských bánk sa nachádza v gréckych dlhopisoch. Úroky dvojročných cyperských dlhopisov dosahujú 10%, čo je dvojnásobok hodnoty z polovice apríla.

Zdroj: telegraph.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock