Mobilné aplikácie sa rodia v Bielorusku

Stále viac nemeckých podnikov vsádza na bieloruských programátorov. Sú veľmi tvorivý a stoja o tretinu menej ako tí domáci. Jediným problémom môže byť jazyková bariéra.

Dokonca až jedna tretina z aplikácii, ktorá patrí v Nemecku do rebríčka TOP 50 najpoužívanejších aplikácií, bola vyvinutá bieloruskou spoločnosťou Viaden. Práve v tejto krajine sa objavil prekvitajúci priemysel s mobilnými aplikáciami. Už dávno predtým bol Minsk centrom sovietskeho IT priemyslu. Z vysokých škôl tu už niekoľko rokov vychádzajú úspešní programátori. Presne to potrebujú európske koncerny, ktoré vyvíjajú v Minsku softvér pre mobilné telefóny. A stále viac bieloruských spoločnosti, ako jenapr. Viaden sa uchytí ako vývojár mobilných aplikácií.

A Niet divu! Programátori sú vysoko motivovaný, kreatívny, platy sú relatívne nízke a počet IT absolventov rastie. Pre týchto ľudí je to jedinečná šanca, ako uniknúť štátnym službám: Až 2/3 Bielorusov pracuje pre Lukaschenkov štát, ktorý im v priemere mesačne vyplatí 300 USD. Inflácia je už na 34 % a rubeľ stratil 56 %. IT priemysel je v tomto štáte niečo ako oáza. Svojim zamestnancov platí 3x vyššie mzdy ako štát. Taktiež je skúmavkou fungovania  trhového mechanizmu v tejto krajine.

Ako potvrdzuje i umiestnenie v nemeckom rebríčku, bieloruské Viaden aplikácie sú naozaj obľúbené. Problémom je stále jazyková oblasť. Na niektorých fórach venovaným aplikáciám sa objavia vypichnuté chyby v preklade. To, že chýbajú jazykové talenty, je nevýhodou izolovaného Bieloruska.

Podľa informácií wiwo.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať